You are currently viewing Hvilke balletsko skal jeg bruge?
Hvilke balletsko skal jeg bruge?

Hvilke balletsko skal jeg bruge?

Er du eller dit barn begyndt til ballet? ja, så vil du sikkert få brug for et par balletsko. Men når balletverdenen er helt ny, så kan det virke som en jungle at finde det rigtige udstyr. Derfor har jeg samlet alt hvad du har brug for at vide, for at finde de rigtige balletsko.

Tåsko eller springsko?

Til at begynde med er det vigtige at vide, at der finde to typer balletsko. Den de fleste kender er en tåsko. Den er helt hård i enden, så man kan stå på tæer. Det er ikke en sko man begynder med. Det kræver en vis alder og træning, før man er klar til at komme på tå.
Derfor begynder man de sko vi kalder spring-sko. Spring-sko er en blød sko, som sidder tæt til foden.

Hvordan vælger man en spring-sko?

Spring-sko findes i både læder og canvas(stof), det kan ofte være en smagssag hvad man er til. Men mange vælger læder skoen, da den er mere holdbar, holder sig pæn og former sig efter foden. På den anden side kan man komme stof-sko i vaskemaskinen.

Når man har valgt om man vil have læder eller stof, så kan man kigge på om man vil have fuld-sål eller split-sål. 

En fuld-sål er det man oftest finder på sko i de små størrelser, det er en smal læder-sål under skoen, som skal ligne den man finder på tåsko. Den går ikke helt ud til hælen eller tæerne, så det kan nogle gang kræve lidt tilvænning. Sålen er lavet af ruskind og sørger for at man ikke glider på et vinylgulv, som er det de fleste balletskoler har i deres træningssal. På trægulv kan skoen være lidt glat.

Når man bliver ældre er skoene ofte med split-sål. En split-slå er delt op i to, så det er nemmere at strække foden og der er mindre sål, som ofte får foden til at se mere strakt ud. 

Om man vælger fuld-sål eller split-sål er på mange balletskole underordnet, de vil skrive det hvis de foretrækker det ene frem for det andet.
Uanset hvilken type sko du vælger, så skal der være elastikker i. I dag kommer de allerede syet i skoene, da jeg var barn, skulle vi selv sy dem i. Det var hårdt arbejde, så denne opgradering er meget velkommen.

Hvilken farve skal mine balletsko have?

Hvis du er dreng, så er skoene hvide eller sorte. De fleste vil foretrække hvide sko. Det er en smagssag, men din balletskole vil med sikkerhed kunne fortælle om de foretrækker hvide eller sorte.

Pigernes sko er det vi kalder ”ballet-lyserød”. Den er ikke rigtig lyserød, men det er det vi kalder den.

Hvilken størrelse skal jeg have?

Størrelsen på balletsko hedder ikke det samme som vi kender fra almindelige sko. Balletbutikkerne har ofte en guide til hvilken størrelse du skal bruge. For de yngre elever gør det ikke så meget at der er lidt plads til at vokse, men ikke lige så meget som i en vinterstøvle. Til ældre elever skal skolen sidde som “hånd i handske” så der ikke er ekstra sko der sidder og “klumper”. Pas dog på med ikke at købe dem for små. Du skal kunne strække tæerne, når du står på flad fod, tæerne må ikke blive presset tilbage, eller krølle under dig.

Det er en god idé at kigge på er bredden af skoen. Den defineres ofte med bogstaverne: B, C, D og E. 

B er til dig der har smalle fødder. C er “normal” bredde og D er til dig med bredde fødder. E er ikke altid tilgængelig hos alle balletbutikker, men findes hvis du synes at bredde D strammer.

Hvor kan jeg købe balletsko?

Der findes balletbutikker i Danmark hvor du både kan komme ind og prøve inden du køber, men de sælges også alle online og har god kundeservice.

Hvis du har flere spørgsmål til spring-sko så skriv en kommentar, jeg hjælper gerne!

Hilsen Jennifer Bech

Kunne du tænke dig at danse ballet med os? så book din prøvetime her! Vi glæder os til at møde dig.

Skriv et svar