You are currently viewing Dragter til drenge og piger

Dragter til drenge og piger

En balletdragt minder om en badedragt. For piger er udvalget stort og du man næsten få lige hvad du drømmer om. Det er en lidt anden historie for drengene, her er udvalget desværre mindre. 

Men hvad for en dragt skal man vælge. Først er det vigtigt at overveje om din skole bruge uniform, hvis de gør det, så er det den du skal bruge. Men hvis du får på en skole med fri påklædning, så er der en stor verden af dragter at kigge på. 

Holddragter og uniformer

Afhængig af hvilken balletskole du går på, kan der være forskellige krav til din påklædning. På nogle skoler er der fri påklædning mens andre har uniformer.

På vores balletskoler har vi fri påklædning, men vi bruger holddragter. Det betyder at når vi har forestillinger, så har eleverne brug for den samme dragt. Det kan derfor være smart at have den som sin balletdragt, hvis man skal anskaffe sig en. Der er ikke krav om at du skal have holddragt på til træning, men du skal have ballettøj på. Det skal du fordi ballettøj er med til at sætte dig i den “rigtige” stemning. Ballettøj gør det nemmere at koncentrer sig om træningen og ikke om at rette på tøjet. Din underviser kan også hele tiden holde øje med at du udfører trinene korrekt, så du ikke kommer til skade. At have korrekt ballettøj på er også en del af traditionen og nogle anser det også for en måde at vise respekt i balletsalen.

Som underviser foretrækker jeg altid at eleverne har dragt, trikot, sko, håret op og  evt. et skørt eller små short efter ønske. Det gør mit arbejde nemmere og jeg kan sikre mig at mine elever ikke står og får dårlige vaner, fordi de gemmer sig under store bluser og bukser. 

Dragter til piger

Når det kommer til dragter til piger, så er der et hav af muligheder, både hvad angår stilen og farven af dragten. Du kan få alverdens ærmelængder, ryg-åbninger, farver osv. De bliver også lavet i mange forskellige materialetyper, som er med til at afgøre prisen og komforten af dragten. Hvad man lige er til er en smagssag, men det er værd at overveje om din dragt er hurtigtørrende, hvor godt den holder til at blive vasket, om den holder farven eller bliver nusset osv. 
Dragterne bliver lavet i mange forskellige blandingsmaterialer, men holdbarheden er god på langt de fleste. Personligt er jeg selv mest til det materiale der hedder supplex, da det er dejlig blødt, åndbart og holdbart. Men det er en smagssag.

Dragter til moderne

Hos os har vi fri påklædning til moderne træning, men det kan være fordelagtigt at have en dragt på til træning. Det er nemlig nemmere for din underviser at se hvad du laver og give rettelser. Det er også mere rart  at lave gulvarbejde, når man ikke skal slås med en t-shirt der kravler op. 

Da jeg trænede fuld tid, havde jeg altid en sort dragt på og footless sorte trikot når jeg var til moderne. Det er også den dresscode man møder de fleste steder, hvis man vælger at tage en professionel danseuddannelse.

Andre er glad for en heldragt til moderne og det fungere også rigtig fint. En hel dragt er en dragt med stopper eller ærmer og i stedet for at stoppe ved benene, så fortsætter den som short eller lange ben.

Dragt størrelser

Dragt størrelser skal have sit helt eget emne… der er nemlig ikke nogen der kan finde ud af at lave størrelser, som stemmer overens med den størrelse man har. Altså, hvis du er en størrelse medium, så skal din dragt være en størrelse large. De er simpelthen så små og desværre er der nogle der kan blive helt triste over det. Det skal man ikke, det er helt almindeligt kendt i balletverdenen at balletdragter er små og hvis det generer dig hvilken størrelse du har på, så klip mærket ud. Farvel! 

Dragter/t-shirt til drenge

Jeg har haft en god snak med professionel balletdanser Jeppe Jakobsen, for at spørge ham til råds om dragter og T-shirts til drenge og han kom med en masse god indsigt, som jeg vil dele med jer.

Drenge bruger hvide dragter med T-shirt ærmer. Det er en helt almindelig dragt og når man har sine trikot på, så ligner det en T-shirt og sidder helt stramt. Mange drenge kan dog godt føle at det er en “pige” dragt og hvis de måske er den eneste dreng på skolen, så har de ikke nogle andre at spejle sig i. Derfor vælger mange at bruge en T-shirt i stedet for en dragt. Man kan sætte t-shirten ned i trikoten, evt. under dansebindet for at den sidder godt fast. Her kan man med fordel tage i en sportsforretning og finde en stram hvid t-shirt, som er god at træne i.

Din balletskole kan måske have krav til at det skal være en dragt du bruger, hvis Ikke så er det op til dig. Begge dele fungere fint til ballet og begge dele har deres fordele. 

Mine uniformer gennem tiden.

Da jeg var barn havde vi uniform til træning, og jeg elskede min lyserøde dragt med 3/4 ærmer. Jeg har de stadig og synes det er et hyggeligt minde. Kvaliteten af dragter har ændret sig meget siden da, men den lever alligevel stadig. På billedet har jeg et skørt på, men så vidt jeg husker var det fordi vi havde se-på-dag eller en lille opvisning, så det var en særlig dag. Jeg mindes nemlig ikke at vi havde skørter på, men jeg kan tage fejl, det er alligevel nogle år siden. Men jeg mindes at der gik mange år før jeg fik et skørt, det var lilla og matchede min holddragt. Dem der kender mig vil vide at det skørt også stadig lever.

Jennifer Bech i hendes første holddragt. Den var lyserød med 3/4 ærmer og hun elskede den.

Som balletbarn på Det Kongelige Teater havde vi også uniform. Dengang var det en sort dragt med bredde stropper, som vi havde på mit hold. 

Jeg har også stadig en masse af de dragter liggende fra dengang. Jeg kan huske at jeg synes de var så lækre og bløde. De er nok næsten 100% bomuld med lidt lycra i. 

Da jeg blev ældre dansede jeg steder med lidt løsere uniformregler, som jeg har taget med mig fordi jeg synes at det fungerede rigtig fint. 

Det var altid vigtigt at møde op i korrekt ballettøj og med håret sat op, men om dragten var grøn eller hvid, var ikke så vigtigt. Man skal også huske på at vi kan have forskellige behov i en dragt. Nogle har brug for mere støtte til barmen og andre har brug for plads til numsen. Nogle har brug for at have en sports bh på og vil måske gerne have den dækket af dragten. Vi er forskellige og det er vores dragter også.

Jennifer bech som balletbarn ved Det Kongelige Teater. Den gang var vores uniform en sort dragt med bredde stropper.

Hvilken dragt skal jeg vælge?

Jeg spurgte jer på facebook og instagram, hvilken dragt der er jeres yndlings og hvorfor. En af de gennemgående teamer var at den skal sidde godt og så skal man synes at den er flot. Og jeg kunne da ikke være mere enig. Der er ikke noget så træls som en dragt der ikke sidder hvor den skal. Det er så forstyrrende at man hele tiden skal tænke på hvordan dragten sidder. Jeg er sikker på at der er mange der har prøvet, at de ikke tænkte på andet hele klassen igennem.  

En af de andre ting som I sagde var at man skulle synes godt om dragten, den skal være flot. Det er som så meget andet, når du føler dig tilpas og synes at du ser godt ud, så udstråler du det også. 

Så næste gang du skal have en ny dragt så tænk over hvad du synes om dragten. Når du prøver den, så buk dig forover, løft armene osv. så du kan se om stropperne bliver siddende eller om den glider for langt med foran osv. 

Pøj pøj med din næste dragt

Hilsen Jennifer Bech

Skriv et svar