You are currently viewing Behøver jeg at varme op?!

Behøver jeg at varme op?!

Argh! du kan næsten mærke det ikke? Din underviser stikker hovedet ind i salen eller opvarmningsrummet og spørger “varmer I op?”. Og hun/han ved udmærket godt at du ikke varmer op. Han/hun ved også godt, at selv hvis du går igang med noget der skal forestille opvarmning, så bliver det aldrig til det som du burde gøre, for at blive varm.

Men hvorfor er det dog også så vigtigt? Hvis du er på vej ind til en balletklasse, så begynder timen med enten en lille fodopvarmning eller plié og tendu. Alt sammen noget du ved skal gøre dig klar til centeret. Og lagt de fleste synes at centeret er det sjoveste og barren er noget der bare skal overstås.

Hvis du er på vej ind i en moderne klasse, jazz klasse eller lignende, så laver I sikkert også en kort opvarmning, inden I begynder på mere tekniske trin. 

Så hvorfor pokker stikker din underviser hovedet ind og siger “varmer I op?”

Det var et spørgsmål jeg ofte stillede mig selv da jeg var yngre. Det var først at jeg begyndte at træne fuldtid, at jeg begyndte at forstå hvorfor. Og som voksen forstår jeg nu vigtigheden af at gøre det, for min egen skyld.

"Hvis ikke I møder en halv time før og varmer op, så er I ude resten af dagen"

Så enkel lød beskeden, da jeg begyndte min professionelle træning. Og der var ingen kære mor. Jeg har set flere af mine klassekammerater side ude i siden af studiet en hel dag, uden at måtte deltage, fordi de ikke mødte op og varmede op. 

Der sad en dame i indgangen til skolen og krydsede os af. Derefter gik runder til skolens studier for at tjekke at vi varmede op, og ikke bare lå og tog en lur. Jeg kan huske at jeg blev overrasket og tænkte “hold da op, er det virkelig så vigtigt?”. Jeg mener, vi skulle danse hele dagen, mon ikke jeg bliver varm på et eller andet tidspunkt? Men jeg blev heldigvis klogere. 

Tre år på en professionel skole er ikke lang tid. Også selvom du danser 5 dage om ugen, hele dagen, plus det løse. Dine undervisere vil gerne have at du får alt det ud af det du kan. At du får rykket dig og når dit fulde potentiale, og at du ikke bliver skadet undervejs. Så enkelt kan det faktisk siges.

Når du varmer op, så gør du kroppen klar til dagens/klassens udfordringer. Dine muskler er klar og dit hovede er klar. Du kan lige pludselig arbejde med din teknik fra den første plié. Du bliver stærkere, smidigere og mentalt er du helt til stede. Det burde være grund nok til at gå i gang med en opvarmning, men hvis det ikke er nok, så er der skaderne. Når du varmer op, kan du presse dig selv lidt længere og du kan gøre det trygt og uden at trække en muskel. 

Opvarmning, så du er mentalt klar

Som en del af min opvarmning, ville jeg altid kigge mine noter igennem fra dagen før. Jeg tog næsten altid noter efter hver klasse. Jeg skrev de rettelser ned som jeg havde fået i løbet af timen. Jeg skrev ned hvis der var noget jeg havde fået ros for. Og så skrev jeg også ned hvis der var en øvelse der havde været meget svær, enten at huske eller udføre.

Næste dag ville jeg som det første læse mine noter igennem og give mig selv et eller to fokusområder for dagen. Fokusområder passede til de rettelser jeg havde fået dagen inden. Det kunne f.eks. være mine drejninger som drillede, jeg ville lige kort gennemgå hvad jeg kunne rette på, for at få bedre drejninger. Jeg havde som mål, at jeg ikke ville have de samme rettelser igen og igen. Den eneste måde jeg kunne få nye rettelser, var ved at rette på dem jeg allerede havde fået. Det gav mig et godt fokus i timen og gjorde min træning mere meningsfuld. Jeg følte at jeg rykkede mig og jeg kunne se det i mine noter. For hvis der var en rettelse jeg havde fået, som jeg så fik ros for, så vidste jeg at jeg rykkede mig. 

Hvis der var en øvelse der var svær at huske eller udføre, så ville jeg også i løbet af opvarmningen gennemgå den. Der var stor sandsynlighed for at vi skulle lave den igen og på den måde var jeg bedre forberedt. 

Opvarmning, så du kan må dine mål

Når du varmer op, så bliver din krop klar til timen. Du får pulsen op, du har lidt lette stræk og du udfører trin som du skal igennem i tiden. Når du er ordentlig varm og klar til time, så kan du arbejde målrettet fra første trin. Du skal ikke lige igang, du er der og du er klar til at får alt ud af timen. Din demi plié bliver dybere, cambré’en bedre og relevé’en højere. Tendu’en mere skarp og fundu’en mere sej. Dine arabesque bliver højere og din grand battement endnu højere. Hvis vi kigger på ballet klassen, men det samme gælder for alle andre typer klasser. Det er ofte ude på gulvet, at man føler at man danser, men det kan ikke bæres ordentligt, hvis du ikke har fået alt ud at din barre/teknik. Du kan komme længere og højere hvis du er opvarmet og klar. Det vil altsammen betyde at du kan mere, bedre og hurtigere, når du kommer ud på gulvet. Du snyder dig selv for en masse træning og udvikling, hvis du ikke varmer op og er klar, allerede ved første øvelse. 

Opvarmning, så du ikke bliver skadet

Skader… vi frygter dem, vi hader dem og vi ville ønske at de ikke fandtes. Mange skader kan undgås, hvis vi træner ordentligt. En af måderne at træne ordentligt er at være opvarmet, så kroppen ikke prøver at blive varm, samtidig med at du prøver at udføre teknisk svære trin. 

En del af din opvarmning bør også indeholde styrketræning. Relevé, relevé, relevé/hælrejsninger. Det gælder alle dansere. Stærke og stabile ankler og ben kan redde sig fra mange dumme skader. Mave- og rygtræning! Hele dit core er vigtigt, det skal trænes. Det er har vi virkelig kan gøre et godt forarbejde, som vil holde vores krop sund og stærk.

Hvis du gerne vil arbejde på din smidighed, så hjælper en god opvarmning også og du kan undgå at få en forstrækning eller værre, en fibersprængning.

Er du motiveret til at tage din opvarmning seriøst? Det er som regel først når man ser forskellen ved at opvarme, at man bliver motiveret til at fortsætte. Men jeg håber at dette lille skriv har sat dine tanker i gang. Du har et stort potentiale og hvis du gerne vil nå det, så kan du gøre det hurtigere, mere sikkert og bedre, hvis du tager din opvarmning seriøst.

Hilsen Jennifer Bech

Vil du vide hvordan man sætter en god opvarmning sammen?

Jeg har netop skrevet et blogindlæg om hvordan du bygger din opvarmning op. Læs den HER.

Skriv et svar